Sami Sirviö halusi maalauttaa autonsa opiskelijatyönä ja löysi tietoa Amoyn innovaatiokeskuksesta ja sen yhteistyöstä Varian ammattiopiston kanssa. Muutaman puhelinsoiton jälkeen autosta tehtiin harjoituskohde, joka toi opiskelijat lähelle työelämän tyypillistä asiakastapausta.
Sami Sirviö, Siemens Healthineersin Operations Director & Sales Director, tekee työssään aktiivisesti yhteistyötä oppilaitosten kanssa. Autonsa maalausta suunnitellessaan Sirviö pohti, olisiko tässäkin vastaava mahdollisuus.
“Tiesin, etten tarvitsisi autoa nopealla aikataululla, sillä olin paljon reissussa. Uskon myös, että mitä enemmän opiskelijoille tarjotaan käytännön työtä, sitä motivoituneempia he ovat valmistumaan ja saavat valmiudet menestyä paremmin työelämässä. Näen oppilaitosten ja yritysten välisen yhteistyön erittäin arvokkaana”, kertoo Sirviö.
Sirviö otti yhteyttä Amoyn toimitusjohtajaan, Jari Winqvistiin, joka esitteli projektin Varian automaalauslinjan opettajalle, Heikki Kutjalle. Audi arvioitiin oivaksi opiskelijatyön kohteeksi ja saatiin mahtumaan kevään opetussuunnitelmaan.
Työ toteutettiin Amoyn innovaatiokeskuksessa Vantaalla, jossa järjestetään sekä kansainvälisiä teknikoiden koulutuksia että Varian opiskelijoiden opetusta. Uusimmat maalauslaitteet ja tuotteet takaavat, että työskentely on korkealaatuista ja vastaa alan viimeisimpiä vaatimuksia niin laadun kuin vastuullisuudenkin osalta.
Auton lähtötilanne arvioitiin tarkasti: sekä puskuri että konepelti kaipasivat maalausta tavanomaisen käytön ja kiveniskujen johdosta. Myös helmasta aiemmin korjattu kohta, joka tulisi korjata uudestaan ja paremmin. Lähtötilanteesta otettiin kuvia ja projektille asetettiin tavoitteet.
“Audin korjaus ohjasi oppilaita vauriokorjauksen piiriin, sillä oppilaat saivat itse ottaa vaurion haltuun, sekä tarkastaa mahdolliset muut vauriot autosta. Tämä työ tarjosi oppilaille hienosti kokemusta vauriokorjauksesta, maalauksesta ja maalipinnan kiillotuksesta”, kuvailee Kutja.
Projekti valmistui sovitussa aikataulussa ja Sirviö pääsi näkemään lopputuloksen, joka oli todellinen opiskelijoiden taidonnäyte. Tärkeän panoksensa antoivat työnjohdosta vastannut Kutja ja Amoyn ammattilaiset, jotka esimerkiksi konsultoivat haastavan valkoisen värisävyn sekoittamisessa.
Sirviö kiittelee onnistunutta yhteistyötä ja arvioi, että ei ole koskaan nähnyt käytettynä ostettua autoaan yhtä hyvännäköisenä.
“Olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Minut pidettiin ajan tasalla koko projektin ajan ja lopputulos on kiitettävä. Ostin auton vuonna 2018, jolloin se oli jo käytetty. Nyt se on parempi kuin koskaan.”
Amoyn Winqvist iloitsee onnistuneesta yhteistyöstä, joka osaltaan tuo näkyväksi tärkeää missiota, jonka varaan koko innovaatiokeskus rakennettiin.
“Olemme alusta asti nähneet arvokkaana sen, että opiskeluajoista alkaen tulevat ammattilaiset pääsevät käyttämään niitä tuotteita ja menetelmiä, joita työelämässäkin käytetään. Eri maalit vaativat eri tekniikoita. Tuomalla yritykset, maalitoimittajat ja koulut lähemmäksi toisiaan hyödytämme kaikkia osapuolia. Yritykset saavat parempia työntekijöitä, jotka pääsevät nopeammin valmistumisen jälkeen kiinni työn vaatimuksiin. Samalla opiskelijoiden motivaatio suorittaa opintonsa tavoiteajassa lisääntyy.”